Att handla mat i Sverige

Facit till hörförståelse

Här kan du läsa samma sak som du tidigare lyssnade på i en hörförståelse. Kontrollera vad du hörde och inte hörde. Eller gör hela texten som en läsförståelse med frågor på slutet av texten.

Om jag säger: Jag åker och handlar, betyder det: Jag åker och handlar mat och livsmedel. Om jag ska handla något annat så måste jag säga vad det är: Jag handlar skor, böecker, jag handlar cd-skivor.

En livsmedelsaffär är detsamma som en mataffär. Ordet livsmedel betyder en produkt som man kan äta eller dricka.

Du hittar de olika livsmedlena i separata avdelningar i mataffären. På brödavdelningen hittar du hårt och mjukt bröd, men också kakor och bullar. Mjöl och socker finns på bakavdelningen, medan mjölk, smör och yoghurt finns på mejeriavdelningen. Mejeriprodukter är samma sak som mjölkprodukter.

Du kan titta efter rabatter när du handlar. Då är priset billigare än vanligt. Men ibland är rabatterna bara till affärens medlemmar. Du måste läsa noga på prislappen. Kanske har du en kupong med dig från en annons. Då visar du den i kassan där du betalar, men det är viktigt att du köper exakt den produkt som står på kupongen.

Många svenskar storhandlar. Det betyder att man köper mat för flera dagar på en gång. Torsdagkvällar och fredagar är det ofta mycket folk och långa köer i affärerna.

I en del affärer kan du beställa färdiga matkassar. Då bestämmer du inte själv vad du ska köpa eller laga för mat. Många tycker om att få mat- och receptidéer och sparar tid på det här sättet.

Självscanning är ganska vanligt i större affärer och sparar också tid. Då registrerar du dig som kund och tar sedan en liten scanningsmaskin varje gång du handlar. Exakt alla saker du köper scannar du och kan direkt packa ned dem i olika påsar. När du är klar är det bara att betala och du sparar mycket tid i kassan.

Det är bra för miljön att ta med sig sina egna påsar till affärerna, men om du glömmer så kan du köpa plast- eller papperskassar. En kasse är ett annat ord för påse.

Frasen som du ofta får höra i kassan där du betalar är: “Var det bra så?” Oftast svarar man “ja”, men vill du exempelvis köpa cigaretter eller snus så är det nu du säger till om det.

Nu vet du lite mer om att handla i Sverige. Träna på alla nya ord som du fått genom den här filmen och svara på hörförståelsefrågorna!

Testa vad du förstod från filmen!